среда, 11 ноября 2015 г.

Корисні властивості овочів і фруктів

Щодня ми вживаємо велику кількість різноманітних продуктів харчування, не замислюючись, однак, про те, що вони мають не тільки особливу поживну цінність, а ще й корисні властивості. Про користь овочів і фруктів починають твердити нам в школі, розповідаючи про правильне і здорове харчування. Ось про деякі з них:

1.Яблуко - для нервової системи та гарного сну

Вітамін С в його складі відповідає за імунітет - це особливо важливо в осінній період для дітей. Чоловікам яблука корисні для відновлення після фізичних навантажень - завдяки органічним кислотам. Магній і кальцій у складі фрукта потрібні літнім людям - вони допомагають знизити ризик остеопорозу. А фосфор в яблуках стимулює мозкову діяльність і зміцнює нервову систему.


2.Помідор - для роботи серця і настрою

Якщо ваші діти проводять багато часу за комп'ютером, томати або сік з них допоможуть захистити серцево-судинну систему і зміцнити капіляри, на які йде навантаження під час довгого сидіння біля екрану. Вітамін К корисний для здоров'я нирок, а лікопін благотворно впливає на клітини передміхурової залози, тому він такий важливий для чоловіків. До речі, після мінімальної теплової обробки томатів, наприклад, під час приготування соку, лікопіну стає більше, ніж у свіжих плодах. А для тих, хто страждає від стресу на роботі, помідори теж будуть корисні - вони сприяють виробленню ендорфіну, гормону щастя.



3.Морква - для гострого зору і сяючої шкіри

Бета-каротин в складі моркви покращує якість і колір шкіри, надає їй ніжний золотистий відтінок і нормалізує синтез жіночих статевих гормонів.
Для людей у віці морквяні вітаміни А, С, Е, В, РР і макроелементи (калій, фосфор, натрій, магній) допомагають поліпшити зір, зміцнити зуби і кістки, впливають на функції щитовидної залози, виводять з організму непотрібну жовч і холестерин.



4.Слива - для стрункої фігури і сильних м'язів

Відмінне джерело вітамінів групи В, так необхідних чоловікам. Вони допомагають підтримувати м'язовий тонус, беруть участь в продукції енергії. До того ж слива - класичний дієтичний продукт. В 100 г продукту всього 30 ккал. А м'ясиста м'якоть і шкірка багаті пектинами і клітковиною - так сливи допомагають регулювати травлення.
Калій у складі слив допомагає виводити з організму зайву сіль і воду, підтримує серцеву діяльність, поліпшує постачання кисня до мозку. До речі, вагітним калій потрібен в значно більшому обсязі - його добова норма зростає від 1,8 до 5 мг.



5.Болгарський перець - для імунітету і чистки організму

Всі види перцю містять ефірні масла і велику кількість клітковини. Остання виконує роль абсорбенту - вона втягує в себе все, що потрібно вивести з організму.
Мало хто знає, що червоний перець містить у шість разів більше вітаміну С, ніж лимон.
Перець багатий багатьма вітамінами, мікроелементами, в тому числі і марганцем - він особливо важливий молодим парам, які планують вагітність, так як мікроелемент впливає на функції статевих залоз.




6.Виноград - для енергії і міцних кісток

У винограді багато глюкози, яка особливо необхідна дітям. До того ж він дуже поживний - в 1 кг винограду близько 700-800 ккал, це приблизно 25-30% денної потреби людини в калоріях. А для дитини з поганим апетитом виноградний сік просто необхідний - один стакан містить приблизно 150 ккал.
Виноград важливий і для росту дитини. У ньому багато вітаміну С, В1, В2, калію, кальцію, міді, кремнію, цинку і органічних кислот. Така велика кількість мікроелементів покращує кровообіг у дорослих і допомагає формуванню кісток у дітей.



7.Гранат - для апетиту і збереження молодості

Гранат збуджує апетит і сприяє кращому засвоєнню їжі, покращує роботу серцево-судинної системи, підвищує рівень гемоглобіну, допомагає зберегти молодість клітин. На жаль, гранати не вирощують в наших широтах, але користь від них можна отримувати цілий рік, вживаючи в раціоні гранатовий сік.



8.Броколі - для здорового шлунку

Прекрасний постачальник вітаміну РР (нікотинової кислоти), який сприяє детоксикації та захищає серцево-судинну систему. За вмістом мінералів і білку броколі перевершує кольорову капусту в два рази. Цікаво, що за наявністю незамінних амінокислот цей овоч конкурує з яловичиною, а по наявності лізину (необхідний для побудови білків в організмі) - прирівнюється до курячого яйця.А нещодавні дослідження медиків з коледжу Джона Хопкінса показали, що в броколі є особлива речовина сульфорафан - вона вбиває бактерії, які викликають деякі види виразок шлунка ( впорається навіть з тими збудниками, яких не беруть навіть антибіотики).






Комментариев нет:

Отправить комментарий